четвъртък, 9 юни 2011 г.

Обучителен курс Идеи на ХХІ век. Екологизмът: зелената класика - открития, идеи, практики и философия на бъдещето

Драги членове и симпатизанти на Политическа партия Зелените,


имам удоволствието да ви поканя на обучителен семинар, посветен на основните стълбове на класическата зелена философия и на най-новите идеи на ХХІ.

Първата ни среща и семинар ще се проведе в

СРЯДА, 15 юни 2011 г. в офиса на ПП Зелените в лозенец на ул. Бисер 7

начоло: 18,30 ч.

Семинарът ще на тема увод в смисъла на обучетелния семинар и в основните теми и идеи на основанията, философията и практиката екологизма и ще включва две части:

1. Часовникът на Армагедон или какво ни се случи.

2. Новата зелена парадигма

(прожекция на откъси от филми: „Животът на бозайниците“ (на сър Дейвид Атънбъро), „Великата тайна на водата“, „Барака“ и „Единадесетият час“)

Ентусиазирах се да проведа това обучение, поради впечатлението ми за недостига на обща култура за цялостната зелена концепция, за нейния произход, история и перспективи, нещо, което смятам, че е необходима да имат не само симпатизантите на една автентична зелена партия, но и всеки човек, който ще живее в ХХІ век.

Обучителният курс ще се провежда в сряда вечер в офиса на Зелените, средно по три-четири часа два пъти в месеца и ще включва интерактивна част – например прожекции на откъси от класически зелени филми, които ще илюстрират всяка една от разглежданите теми.

Идеята да инициирам такова обучение се дължи и на опита ми в провеждането на публични семинари и университетски курсове, посветени на същите теми – например курсът „Култура на бъдещето“ във Философския факултет на СУ (http://placeforfuture.org/archives/3063) и публичните семинари в Университетската кампания за гражданско участие и устойчиво развитие „Място за бъдеще“, провеждана от Софийско гражданско сдружение „Щастливеца“ и партньори: http://placeforfuture.org/rechnik

Знанията, които искам да споделя с Вас се дължат както на отдавнашния ми интерес към зелените идеи, така и на научните ми занимания във връзка с книгата, която възнамерявам да публикувам – труд, посветен на философията на екологизма.

Много ще се радвам на всеки един от Вас, който успее активно да участва в семинарите ни, защото съм убеден, че имаме много неща за споделяне, от които можем да се учим един от друг.

За повече информация в каква насока ще е обучението, можете да се ориентирате ето тук:

http://placeforfuture.org/rechnik

Но най-добре е да дойдете и да го видите на живо.

С уважение:

гл. ас. д-р Петър Канев, ИИОЗ при БАН

Прилагам заглавията на класическиет зелени теми, на които ще бъдат посветени семинарите ни, задно с ориентировъчни дати, на които могат да се проведат:

Обучителен курс

Идеи на ХХІ век. Екологизмът: зелената класика - открития, идеи, практики и философия на бъдещето

2 юни 2011 г.

І. Пролог: Основите

1. Часовникът на Армагедон или какво ни се случи.

2. Новата зелена парадигма

(прожекция на откъси от филми: „Животът на бозайниците“ (на сър Дейвид Атънбъро), „Великата тайна на водата“, „Барака“ и „Единадесетият час“)

юни 2011 г.

ІІ. Корените:

3. Залезът на Запада: д-р Джекил vs mr Хайд или романтици срещу технократи

4. Самопричиненото непълнолетие или защо не се състоя Просвещението

5. При-рода си: човекът като природно същество в големите идейни революции на ХХ век: дарвинизъм, марксизъм, фройдизъм, екзистенциализъм, „квантова логика“, холизъм и екологизъм

ІІІ. Зелената класика - идеи и открития на ХХІ век:

6. ORGANIC или новата представа за природата от Айнщайн до Пригожин

7. Смълчаната пролет или ХХ век като катастрофа на човешката природа: да имаш или да бъдеш?

8. Make Love Not War или Фукошима Mon Amour: гандизмът, пацифизмът, феминизмът и новите социални движения от сюрреализма до алтерглобализма

9. „Действай локално“ или за края на националната държава и за проекта за Европа на регионите на Дени дьо Ружмон

10. Един друг свят е възможен. „Мисли глобално“ или за Новия световен ред на офшорки и корпорации, „прекрасният нов свят“ на глобалния Макдоналдс, Екогласност, grass roots, алтерглобалисткото движение, демокрацията на участието и Световният социален форум

12. Ефектът на пеперудата или за границите на растежа, теорията на комплексността и принципът на предпазливостта

13. Нашето общо бъдеще: теория за устойчивото развитие на системите

14. На границите на науката или за най-новите научни открития, за новите научни парадигми и за табуто над иновациите

15. Аз е някой Друг: егоцентризмът vs Другостта или какво да правим с ислямистите и с гейовете

16. „12 маймуни“ или за зеления фашизъм, за мизантропията и за въпроса екологична ли е омразата

17. Малкото е красиво или за екологията на културата и културата като екология. Трябва ли ни памет и знание? Към едно ново стопанисващо стопанство.

18. Планът Б: Късно ли е за алтернативата?