четвъртък, 9 октомври 2014 г.

Петър Канев – Пробуждането на гражданското общество



Има някои елементарни нравствени основи, без които ще загубим качествата си на човешки същества, затова отстояването им не изисква никакви други обосновки и никаква аргументация не може да ги обори. Това са например: опазването на живота на планетата и несъгласието да бъдем управлявани от престъпници. Отстояването на тези ценности са извън лявото, дясното, идеологиите, религиите и стандартизираните обществени норми – те са основание за съществуването им изобщо. Собственото ни съществуване като човеци изисква да подкрепяме всяка форма на несъгласие с глобалната и локалната криминализация, сраснала или несраснала с властта, независимо от това каква е формата, кой е инициаторът и какви ще са последиците от това несъгласие. То е защита на съществуването ни като хора изобщо.
За съжаление, фашизмът (вж. Хана Аренд) се осъществява не само от лумпени маргинали с бръснати глави, но и от лумпените маргинали на държавно ниво, свързали в едно глобалната криминализация и локалната криминализация с общество, държава, стопанство и медии. Те хранят, плащат и насърчават хейтърите – и пред парламента, и срещу бежанците, и за войните, от които са избягали. Ще ми се това послание да се осъзнава и да се чува и повече съмишленици да се обединим в общо радикално неприемане на фашизма в цялото ни обкръжение. Като го спрем първо в собствената си глава, за да не стане тя развалена глава – защото омразата се храни с вътрешностите ни.
А да не мразим означава да не изключваме никого от обич и разбиране, или поне от човечно изслушване, а да включим всички: срещу омразата – тоест  срещу ксенофобията и срещу патриотофобията, срещу безчовечността и срещу безродието, срещу екофобията и срещу мизантропията, срещу комунофобията и срещу елитофобията,  срещу хомофобията и срещу хетерофобията, срещу женомразството и срещу мъжемразството, срещу лявомразството и срещу дясномразството, и срещу омразата към чуждите идеи, вяра и убеждения… Това значи също и нулева толерантност към насилието във всяка негова форма, била тя военно-полицейска или улична, породена от „бизнес“ алчност или от непълноценност и изпростяващо невежество. Това значи също и нулева толерантност към бездушието, безразличието, безхаберието и псевдо-либералния аморализъм, и нулева толерантност към криманализацията на тази планета, на държавата и на обществата.
гл. ас. д-р Петър Канев, преподавател
снимка: Петър Миланов
Констуцията, чл. 1 – „2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.“
12 ноември 2013 – снимката е предоставена от Ясен Атанасов

Няма коментари:

Публикуване на коментар